"El XOw", David Muñoz

Storytelling en restauració. Narrativa en les experiències gastronòmiques

Fa uns mesos em van recomanar un curt sobre DiverXo, el llorejat restaurant de l’excel·lent creador David Muñoz. En aquest curt audiovisual, produït per Attic Films, s’apliquen diverses tècniques de construcció del missatge que, encaixat com un engranatge, amb la identitat del cuiner i l’establiment, els converteix en un desplegament interessant per analitzar des del punt de vista de les tècniques de comunicació corporativa mitjançant storytelling.

El XOw from Attic Films on Vimeo.

Storytelling, la narrativa de les sensacions per a crear marca

Pel que a l’anàlisi en termes de comunicació de la peça permeteu que destaqui algunes idees:

  • L’ús del storytelling per convertir la narració d’un festí en l’expressió de les emocions que la gastronomia impulsa.
  • El gest de complicitat constant a elements simbòlics clàssics: Eros i Thànatos, la veritat que només coneix El Boig, les Dues portes, el Descens als Inferns, la Iniciació… una enumeració difícil de tancar.
  • El fet de transcendir del missatge convencional de la restauració com a experiència sense prescindir de l’acte gastronòmic com a element central. Passa sovint que en el desenvolupament d’aquest tipus de tècniques de narració un acaba venent cotxes sense mostrar cap vehicle (!!!!) Al final, és el menjar el veritable element de poder.
  • La capacitat de despertar sensacions: el veritable quid de la qüestió del storytelling que ens porta a anar més enllà de xifres, cites, planos corporatius, inserts freds … i sense context. Quan s’aborda una història se sap que no només les parts del cervell dedicades al llenguatge es mostren actives, també ho fan altres parts, reproduint estímuls com si estiguéssim vivint aquesta situació. Recomano un famós estudi de Nielsen sobre aquesta qüestió.
  • Finalment, en termes estrictament audiovisuals, penso que l’escenografia és increïble, el treball dels actors molt encertat, les metàfores visuals són poètiques i suggerents, i hi ha un escrupolós control del ritme discursiu.

Segur que, després de visionar-lo, podràs afegir molts més ítems a aquesta enumeració.

Per cert, us recomano visualitzar-lo en més d’una ocasió, ja que cada vegada es perceben nous matisos.

Per compartir, recomanar i comentar:
error